vineri, 3 august 2012

Când pute în lift


Urăsc când pute în lift.
A colonie, a parfum de femeie, a transpirație, a gunoi, a dulce, a noroi.

Aseară, spre exemplu, mirosea a proful meu de meditații din generală. E un miros inconfundabil; bănuiesc că era administratorul pentru că liftul s-a oprit la etajul 1. Dar cum pot doi oameni să miroasă atât de asemenator?

Venea de fiecare dată cu un pulover din lână făcut de mână, croșetat adică. Verde închis. Intodeauna: vară, iarnă, primăvară, toamnă, ploaie, zăpadă, soare - era mereu transpirat și avea o cămașă pe dedesubt. Niciodată nu rămânea în cămașă. Cred că prefera să transpire. Mirosea a animal ținut într-o licoare de sare, mirosea a îmbâcseală, a amar, a sudoare stătută.

Eu și ai mei dezbăteam îndelung problema după ce pleca. Nu de alta, dar trebuia să țin geamul deschis vreo oră ca să se poată respira în cameră. Iarna, muream de frig - dar nu aveam ce să fac. Țineam geamul larg deschis și mă rugam să iasă mai repede duhoarea.
În fiecare săptămână, după ce pleca, mă gândeam cum îl suportă soția? Cum îl suportă copiii? Cum de nu îi spune nimeni nimic acasă? Avea copii mici, de obicei copiii mici spun adevărul – nu știu să fie diplomați; ei nu simțeau mirosul?

Sau poate când pleca de acasă era fresh. Venea la noi. Pe drum transpira. Stătea în propriul miros apoi ajungea acasă și intra direct în duș. Chiar și așa duhoarea rămâne - v-am zis. Dacă rămâne în lift de la parter la etajul 1 -  în mod cert rămâne și pe hol în drum spre toaletă. 
Vecinii. Vecinii ar fi trebuit să facă ceva.
Și atunci poate ar fi renunțat la puloverul peste cămașă. Chiar așa-când îl spăla? Nu l-am prea văzut cu alt pulover și stau acum să mă gândesc: când îl spăla? Cine îl spăla? Cum de nu rămânea mirosul impregnat în mașina de spălat?

Toate ca toate, dar ar trebui să existe lifturi cu aerisire.

9 comentarii:

Radu spunea...

Da, chiar climatizare... dar nu la noi, nu la lifturile alea vechi. Din păcate încă trebuie să suportăm mirosurile din lifturi :(

Iona spunea...

nici eu nu suport sa puta ceva, bine daca e parfum bun sau placut okay...dar nu a jeg, hoit si etc...

Anonim spunea...

poate nu se spala :))

Sergiu Anton spunea...

Cand spuneai ca seamana cu un prof din generala, ma gandeam daca nu era cumva profesorul de istorie, domnul Avatajitei Alexandru. Este el ? Daca da, vreau sa precizez ca el inca mai preda, la liceul Elena Cuza, sau Eugen Lovinescu. Unul din cele doua licee (colegii) ! Bleaah, dar ce mai mirosea....

Anonim spunea...

Dubioasa treaba: si eu am avut un prof in liceu, care se imbraca zi de zi cu aceeasi camasa cu patratele O_o Mereu m-am intrebat cand o spala...

A. Bogdan Ionut Roca spunea...

@crysenyum. poate are mai multe camasi de acelasi fel. de pilda eu am vreo 20 tricouri dar sunt de fapt vreo 3 culori, luate la set. m-am gandit si eu de multe ori ca se gandeste lumea ca nu ma schimb dar ma doare in cot.

Concrete Mixing spunea...

Hi, very nice blog, thanks!

- Portable Concrete Batching Plant | Screed vibrator | Stationary Concrete Plant

Anonim spunea...

Si eu am patit-o cu liftul. M-am urcat in el si am ametit de duhoare. Cand am coborat cineva tocmai urca si am simtit nevoia sa-i spun ca nu sunt eu sursa. Oare m-o fi crezut?

jade eyes/facebook spunea...

Eu am invatat in 310...si l am avut ca profesor pe Avatajitei...imi amintesc ca orele cu el nu erau despre istorie..ci despre cum mirosea ...cum se imbraca ...mereu cu aceleasi haine...si mereu folosea degetul mijlociu cu care apasa sub ochii nostri in caiet si folosea celebra expresie "scrieti in caiete"..